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dc.date.accessioned2021-03-10T09:45:25Z
dc.date.available2021-03-10T09:45:25Z
dc.date.issued2020-08
dc.identifierdoi:10.17170/kobra-202103093461
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/12604
dc.language.isoeng
dc.rightsUrheberrechtlich geschützt
dc.rights.urihttps://rightsstatements.org/page/InC/1.0/
dc.subjectintention-behaviour gapeng
dc.subjectOrganic foodeng
dc.subjectsubjective wellbeingeng
dc.subjectfood-elicited emotionseng
dc.subjectemotionseng
dc.subjectfood-declared emotionseng
dc.subjectThe color scaleeng
dc.subjectemotion-color associationeng
dc.subjectconventional foodeng
dc.subjectsensory evaluationeng
dc.subjectself-reported questionnaireeng
dc.subjectpsychological questionnaireeng
dc.subject.ddc630
dc.titleDevelopment of a new methodology in sensory science to detect the intention-behaviour gap in organic food consumption and investigate the effect of this gap on consumer’s subjective wellbeingeng
dc.typeDissertation
dcterms.abstractAktuelle Umweltherausforderungen wie die globale Erwärmung, der Klimawandel und der Verlust der biologischen Vielfalt und der natürlichen Ressourcen hängen mit dem Verhalten der Menschen zusammen. Nicht nachhaltige Produktion und Konsum erklären die meisten dieser Herausforderungen. Daher interessieren sich immer mehr Verbraucher für Bio-Lebensmittel, um ihr Engagement für ein nachhaltigeres Lebensmittelverhalten zu demonstrieren. Infolgedessen ist der Markt für Bio-Lebensmittel in letzter Zeit gewachsen. Verbraucher äußern positive Absichten, Bio-Lebensmittel zu kaufen, obwohl ihr Verhalten diesen Absichten nicht entspricht. Dies ist definiert als die Absichts-Verhaltens-Lücke. Das Verständnis der Einstellungen, Emotionen, Wahrnehmungen und Erwartungen der Verbraucher ist sehr wichtig, um diese Lücke zu verkleinen. Daher zielte diese Doktorarbeit darauf ab, eine neue sensorische Testmethode zu entwickeln, um implizite durch Lebensmittel ausgelöste Emotionen zu erkennen (ii) die beste Methode zu definieren, um die Emotionen der Verbraucher gegenüber biologischen und konventionellen Lebensmitteln zu verstehen (iii) die Auswirkungen von Bio-Lebensmitteln und die Lücke zwischen Absicht und Verhalten auf das subjektive Wohlbefinden der Verbraucher (emotionale, physische, soziale und intellektuelle Dimensionen) zu untersuchen. In dieser Studie wurden zwei Methoden angewendet: selbst gemeldete Fragebögen und sensorische Tests (unter informierten und nicht informierten Bedingungen) mit impliziten und expliziten Maßnahmen. Diese Studie führte zu wichtigen Ergebnissen. (I) Menschen verwenden helle und dunkle Farben, um ihre positiven und negativen Emotionen zu offenbaren. (Ii) Die entwickelte Farbskala ist eine neue nicht-intrusive Methode, mit der implizite durch Lebensmittel ausgelöste Emotionen bei der sensorischen Bewertung erkannt werden können. (Iii) ) Die Verbraucher änderten ihre Einstellung zwischen den verschiedenen angewandten Methoden und (iiii) die Verbraucher glaubten an die positiven Auswirkungen des Konsums von Bio-Lebensmitteln auf ihr subjektives Wohlbefinden, nahmen jedoch keine negativen Auswirkungen auf die Lücke zwischen Absicht und Verhalten auf ihr Wohlbefinden wahr. Eine wichtige Implikation dieser Studie ist es, die Emotionen der Verbraucher zu verstehen und die positiven Auswirkungen des Bio-Konsums auf das subjektive Wohlbefinden hervorzuheben. Die Ergebnisse könnten sich positiv auf die Vermarktung von Bio-Lebensmitteln auswirken und das Verhalten hin zu Bio-Lebensmitteln fördern.ger
dcterms.abstractCurrent environmental challenges such as global warming, climate change and the loss of biodiversity and natural resources are in one way or another linked to humans’ behaviour. Unsustainable production and consumption could explain most of these challenges. This situation encouraged more consumers to be interested in organic food as one way to show their commitment to a more sustainable food behaviour. Consequently, the organic food market has been expanding recently. Notwithstanding, research shows that consumers often express great positive intentions towards organic food, though their actual buying behaviour falls short to these intentions. This is defined as the intention-behaviour gap. Understanding consumers’ attitudes, emotions, perceptions and expectations is highly important and required in the relentless efforts to narrow this gap. Therefore, this doctoral research aimed to (i) develop an innovative method in sensory test to detect implicit food-elicited emotions, (ii) define the best method among different methods to understand the consumers’ emotion attitudes towards organic and conventional food and (iii) investigate consumers’ perception of the effect of organic food consumption and, more importantly, the intention-behaviour gap in their organic consumption on their subjective wellbeing covering emotional, physical, social and intellectual dimensions. To the best of our knowledge, most of the tackled issues in this work have not been addressed in previous research. The present study applied mainly two methods: self-reported questionnaires and sensory tests under informed and uninformed conditions employing implicit and explicit measure. This study resulted into important outcomes (i) people use light and dark colours to reveal their positive and negative emotions, (ii) the developed colour scale is a new non-intrusive method that can detect implicit food elicited emotions in sensory evaluation, (iii) consumers changed their attitudes among the different applied methods and (iiii) consumers believed in the positive effect of organic food consumption on their subjective wellbeing, however, they perceived no negative effect for the intention-behaviour gap on their wellbeing. An important implication of this study is to boost organic food behaviour by understanding consumers’ emotions, emphasizing the positive impact of the organic consumption on subjective wellbeing and being aware of how consumers perceive the effect of intention-behaviour gap on their wellbeing. Besides, the results would impact positively organic food marketing and enhance the promotion of organic food behaviour.eng
dcterms.accessRightsopen access
dcterms.creatorIsmael, Diana
dcterms.dateAccepted2021-01-12
dcterms.extent129 Seiten
dc.contributor.corporatenameKassel, Universität Kassel, Fachbereich Ökologische Agrarwissenschaften
dc.contributor.refereePloeger, Angelika (Prof. Dr.)
dc.contributor.refereeHerzig, Christian (Prof. Dr.)
dc.contributor.refereeZander, Katrin (Prof. Dr.)
dc.contributor.refereeMörlein, Daniel (Prof. Dr.)
dc.subject.swdVerhaltenspsychologieger
dc.subject.swdVerbraucherverhaltenger
dc.subject.swdBiologisches Lebensmittelger
dc.subject.swdWohlbefindenger
dc.type.versionpublishedVersion
kup.iskupfalse


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