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Dissertation
A systems approach to understanding post-harvest losses: Insights from a case study of the pineapple value chain in Uganda
(2019-03)
Trotz zahlreicher Anstrengungen gehen weltweit große Mengen an Lebensmitteln nach der Ernte verloren. Insbesondere in Situationen mit begrenztem Zugang zu Ressourcen stellt die Identifizierung geeigneter Maßnahmen eine große Herausforderung dar. Entgegen der klassischen Herangehensweise, die oft technisch orientiert ist, verwendet diese Dissertation einen akteursorientierten und systemischen Ansatz. Dies ermöglicht, die Perspektiven der Akteure zu berücksichtigen und ein kontextabhängiges Verständnis für den Umgang ...
Dissertation
Using crop genetic diversity to improve resilience: Agronomic potential of evolutionary breeding under differing management systems
(2019-03)
Mainly within organic and low-input cropping systems, evolutionary breeding based on the creation of heterogeneous evolving composite cross populations (CCPs) has been gaining attention. The aim of this dissertation is to assess the agronomic potential and yield stability of wheat CCPs in comparison to pure line varieties under differing management systems.
Three winter wheat CCPs were created in the UK in 2001, based on parental varieties that were selected for either their high yield or baking quality. The baking ...
Dissertation
Upgrading Starchy Staples for Tackling Malnutrition in South-West Ethiopia
(2018)
Child undernutrition is a critical public health challenge in Ethiopia. One of the immediate causes of child undernutrition is inadequate dietary intake as a result of relying on one or few starchy staples. Utmost attention should be given to improving diets of infants and young children if significant and fast changes are to be seen in the reduction of undernutrition. This dissertation examines the potentials of utilising appropriate food processing technologies for developing upgraded food products for infants and ...
Dissertation
Litter quality, temperature, and soil water content as drivers of decomposition and respiration in a long-term tillage trial
(2019-08)
For sugar beet cultivation in most parts of central Europe especially water erosion is a serious problem, as for in the beginning of the growing season in late spring inherent to the cultivation system large soil areas of bare soil are left poorly protected up to the time when the plants are closing in the rows (beginning of crop covering; phenological growth stages of BBCH 31 - 39) (Koch et al., 2009). Non-inversion tillage systems are an effective measure for reducing erosion risks by diminishing soil compaction ...
Dissertation
Effect of different types of soil conditioners (plant-derived composts and animal manure) and application methods on quantitative and qualitative characteristics of tomatoes and selected soil parameters
(2018)
World population prospect has increased the need for food production, therefore ensuring the sustainable production of food has been of interest to researchers of agricultural sciences, as well as politicians, due to high demands by consumers in various countries in the world.
In this dissertation, we have investigated the effect of different types of composts, from residual biomass (household compost (HC), Spent mushroom compost (SMC) and Vermicompost (VC)), on different characteristics of plant and soil in organic ...
Dissertation
Development of Maize Post-harvest Loss Reduction Mechanism Owing to Mycotoxin-producing Fungi Contamination Along Agro-ecology and Supply Chain in Southwestern Ethiopia
(2018)
Kurzfassung In vielen ländlichen Gebieten Äthiopiens ist Mais mit seinem hohen Kalorienwert das vorherrschende Grundnahrungsmittel und zudem für die Landwirte eine wichtige Einkommensquelle. Hohe Nachernteverluste sind jedoch ein landesweites Problem, allerdings gibt es hierzu kaum belastbare Daten, die die Ausarbeitung einer Reduzierungsstrategie erlauben würden. Insbesondere gilt das für die Verluste durch Pilzbefall und die daraus folgende Mykotoxinbelastung, wie dies häufig in den heißen und feuchten Klimabereichen ...
Dissertation
Untersuchung und Darstellung der Qualitätsveränderung von Agrarprodukten während der Trocknung
(2018)
Das Ziel der Arbeit war es optimale Trocknungsprozesse für verschiedene Agrarprodukte zu finden. Dazu wurden die Qualitätskriterien frischer und getrockneter Agrarprodukte analysiert und die Veränderungen durch die unterschiedlichen Trocknungsparameter, wie Luftgeschwindigkeit, Taupunkttemperatur, Trocknungstemperatur und –zeit dargestellt. In einer Literaturrecherche wurden sowohl die Faktoren für die Nachernteverluste und deren Höhe in Industrie- sowie Schwellen- und Entwicklungsländer untersucht. Zudem sind die ...
Dissertation
Aufbereitung von Biertrebern für eine optimierte energetische und stoffliche Nutzung
(2019)
Die vorliegende Arbeit befasst sich mit der Aufgabe, ein neues Konzept zur wertschöpfenden und stofflichen Nutzung des industriellen biogenen Reststoffs Biertreber zu untersuchen.
Dissertation
Untersuchungen und Modellierungsansatz zum Einfluss der Stärkesorte und Stärkemenge auf die strukturellen Eigenschaften von Biskuitmassen
(2019)
In der vorliegenden Arbeit wird der Einfluss verschiedener Stärkesorten und Stärkemengen auf die Struktur von Biskuitrohmassen und der gebackenen Produkte untersucht. Dabei wird der Faktor Sorte in sieben Stufen untersucht: Kartoffel, Mais, Wachsmais, Reis, Wachsreis, Weizen und Tapioka. Der Faktor Stärkemenge wird in drei Stufen (60g / 75g / 90g) untersucht. Die Herstellung der Massen erfolgt zum einen nach traditioneller Rezeptur und zum anderen im modernen All-In Verfahren mit der Zugabe von Emulgator.
Die ...